Хто і коли жив в італійських катакомбах

0
85

Сьогодні італія зі столицею в римі — католицька країна. Але дві тисячі років тому, коли християнство тільки поширювалося по світу, перших послідовників христа десь зустрічали з побоюванням, а десь і переслідували. У стародавньому римі обстановка для християн складалася насторожена: іноді їх піддавали репресіям, бувало, надовго залишали в спокої. До речі, через кілька століть ситуація кардинально змінилася, коли багато іновірців було вбито хрестоносцями в своїх численних походах.

Якими бувають катакомби

Взагалі, слово «катакомби» латинянам було невідомо. Воно прийшло з грецької мови і означало»поглиблення». А оскільки в середньовіччі тільки про таких і було відомо населенню, то всі поховання, що знаходилися під землею, стали називати катакомбами. Вони являють собою підземні лабіринти з м’якого туфу часом в кілька поверхів. Туф-матеріал, дуже зручний для будівництва, досить м’який і податливий, тому не дивно, що з нього побудовані багатокілометрові лабіринти під землею.

неаполь. Фото: michael kogan/ flickr.com

Прямокутні ніші, яких найбільше, призначалися для поховань. Сьогодні майже всі з них порожні, але є закриті досі. Саркофаг був запозичений християнами у римлян і зустрічається в катакомбах рідко.

фото: dennis jarvis/ flickr.com

Аркосолій-це невелика напівкругла, схожа на арку, гробниця для покійних. У ній найчастіше ховали мучеників за віру, а надгробну плиту використовували в якості вівтаря для здійснення служб.

Кубикули і крипти представляли собою невеликі камери, що розташовувалися по сторонах від основних ходів. Найчастіше з них робили фамільні склепи, але могли їх використовувати для моління і відправлення культу.

Для чого служили катакомби

Спочатку, в ii-iii століттях, катакомби будувалися з метою поховання. Можливо, християни побоювалися розграбування і осквернення могил, тому стали спускатися глибоко під землю і влаштовувати місця для поховання там. Умасленное різними пахощами тіло померлого клали в нішу, просто обернувши в похоронний саван. Потім поглиблення закривали мармуровою плитою або закладали цеглою. На плиті писали короткі епітафії на кшталт» мир з тобою » і ім’я покійного.

катакомби каподімонте. Фото: jim hedd/ flickr.com

Але в катакомбах були й інші приміщення: для спільної молитви, зборів, невелика трапезна і кілька шахт для освітлення. У міру збільшення християнської громади вузькі підземні коридори і зали доводилося розширювати, щоб всі віруючі могли зібратися разом на молитву, для здійснення євхаристії, проспівати гімни або почитати священні книги. Очевидно, з тих часів йде сьогоднішня традиція звершувати богослужіння на мощах святих отців.

З iv століття в катакомбах вже не ховають. Але слідом за прочанами під склепіння підземелля потягнулися грабіжники, тому останки святих стали переносити наверх, в міські базиліки і церкви, щоб зберегти їх від наруги. Сьогодні віруючі припадають до мощей святих тільки в храмах.

фото: dennis jarvis/ flickr.com